De effecten van microplastics op de mannelijke vruchtbaarheid

Een nieuwe, multicentrische studie in China heeft aangetoond dat microplastics detecteerbaar zijn in mannelijk sperma en urine, en een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van sperma. Acht soorten microplastics werden onderzocht, waaronder polystyreen (PS), polypropyleen (PP), polyethyleen (PE), polycarbonaat (PC) en vooral polytetrafluorethyleen (PTFE). De resultaten wijzen erop dat vooral PTFE, bekend als de coating van anti-aanbakpannen, sterk is geassocieerd met een verminderde spermakwaliteit.

Bij onderzoek onder 113 mannen uit drie regio’s in China bleek dat deelnemers die waren blootgesteld aan PTFE in vergelijking met niet-blootgestelde personen een lagere totale spermaconcentratie, een lagere zaadceldichtheid en een verminderde beweeglijkheid van de zaadcellen hadden. Deze effecten werden aangetoond door middel van een uitgebreide analyse, waarbij rekening werd gehouden met andere factoren zoals leeftijd, BMI, roken en alcoholgebruik. Er werd ook een dosis-responsrelatie vastgesteld, wat betekent dat de kwaliteit van het sperma verder afnam naarmate de deelnemers aan meer soorten microplastics werden blootgesteld.

De bevindingen van deze studie zijn zorgwekkend omdat ze wijzen op een groeiend gezondheidsrisico door milieuvervuiling, dat de mannelijke vruchtbaarheid rechtstreeks zou kunnen aantasten. Microplasticdeeltjes zijn overal in onze omgeving aanwezig en kunnen via verschillende routes – zoals inademing, voedsel of huidcontact – het menselijk lichaam binnendringen. Het onderzoek suggereert dat met name PTFE, dat vaak wordt gebruikt in huishoudelijke artikelen zoals kookgerei, schadelijk kan zijn voor de spermakwaliteit. Om het risico te verminderen, zouden consumenten hun contact met dergelijke materialen, vooral met oude of beschadigde anti-aanbakpannen, zoveel mogelijk moeten beperken. Toekomstig onderzoek is nodig om de mechanismen te verduidelijken waarmee microplastics de mannelijke vruchtbaarheid beïnvloeden en om strategieën te ontwikkelen om de blootstelling te verminderen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *